Biografie

Opleiding

Cor de Jong (*1954) had aanvankelijk les van mej. Van der Vlies, organiste van de Oude Kerk in Scheveningen en Bernhard Steinvoort, cantor-organist van de Kruiskerk te Amstelveen.

Na zijn gymnasiumopleiding aan het Hervormd Lyceum Zuid te Amsterdam (muziekleraar was o.a. Frits Mehrtens) werd hij toegelaten tot de orgelopleiding aan het Amsterdamsch Conservatorium (later Sweelinck Conservatorium Amsterdam) bij Albert de Klerk. Voor kerkmuziek waren Jan Boeke, Bernard Huijbers en Klaas Bolt zijn docenten. Hij sloot deze studie af met het behalen van het praktijkdiploma kerkmuziek, de onderwijsakte orgel-B, het diploma solospel orgel en de aantekening kamermuziek-orgel.

Cor de Jong nam deel aan zomercursussen bij Harald Vogel, Luigi Ferdinando Tagliavini en Jos van Immerseel, bij wie hij ook klavecimbel studeerde aan het Koninklijk Vlaamsch Muziekconservatorium te Antwerpen. Deze studie sloot hij af met het behalen van een eerste prijs met onderscheiding.

Naast zijn muzikale opleiding studeerde hij ook enkele jaren kunstgeschiedenis en muziekwetenschappen.

Werkzaamheden

Als bespeler van het (hammond)orgel, het harmonium, het klavecimbel, de piano en de celesta werkte Cor de Jong bij o.a. de omroeporkesten, het Koninklijk Concertgebouworkest en “La Chapelle Royale”onder dirigenten als Edo de Waart, Riccardo Chailly, Philippe Herreweghe, Valery Gergjev, Frans Brüggen, Ton Koopman, Peter Eötvös, Christopher Hogwood, Charles Dutoit en vele anderen. Daarnaast werkte hij als componist en uitvoerend musicus mee aan vele producties van bewegingstheater BEWTH, o.a. in de Oude Kerk, het Rijksmuseum en het Scheepvaarthuis in Amsterdam, de Grote of St. Bavokerk in Haarlem, het Gemeentemuseum in Den Haag en het Centraal Museum en de Janskerk in Utrecht.

Hij schreef orgel- en koormuziek voor de eredienst en won in 2000 de Alphons Diepenbrock Compositieprijsvraag met een Te Deum voor koor, orgel en piano.

Als kerkmusicus was hij achtereenvolgens werkzaam in de Thamerkerk in Uithoorn, de Goede Herderparochie in Amsterdam-Buitenveldert, de Hoeksteen in Uithoorn, de Willem de Zwijgerkerk in Amsterdam, de Oude Kerk in SoestVolda Kyrkje in Noorwegen, de Evangelisch-Lutherse Augustanakerk in Amsterdam en bij de Protestantse Gemeente van Oegstgeest. Momenteel is hij (weer) cantor-organist van de Oude Kerk in Soest. Verder maakt hij deel uit van de groep organisten die het orgelspel verzorgt bij oraties en afscheidscolleges in het Academiegebouw van de Leidse Universiteit.

Van 2004 tot 2020 was hij daarnaast werkzaam als docent Duits, de laatste jaren op het Visser ’t Hooft Lyceum, locatie Rijnsburg.